Veranderingen voor kopers in 2018

Veranderingen voor kopers in 2018

Als je in 2018 een huis of appartement wilt kopen, dan zijn er een aantal veranderingen waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je onder elkaar:

 

De maximale leensom gaat omlaag

De totale som die je maximaal mag lenen voor de aankoop van een huis gaat omlaag. In 2017 mag je nog 101% van de woning belenen, vanaf 2018 is dit nog 100%. Dit betekent dat je de kosten koper sowieso uit eigen middelen zult moeten betalen. In de regel wordt uitgegaan van 6% aan kosten koper (overdrachtsbelasting, kosten voor de notaris, advieskosten hypotheekadviseur, kadasterkosten en eventueel courtage voor de aankoopmakelaar). Een deel van deze kosten is fiscaal aftrekbaar.

 

Voor het uitleggen van deze veranderingen gebruiken we een rekenvoorbeeld:

Situatie in 2017

Je koopt een woning met een koopsom van € 200.000,-. Naar verwachting zijn de kosten koper ongeveer € 12.000.

Op dit moment mag je een hypotheek aangaan voor een bedrag van € 202.000,-. Dit houdt in dat je minimaal aan eigen geld in moet leggen: € 212.000,- – € 202.000 = € 10.000,-.

Situatie in 2018

Als we de situatie in 2018 vergelijken met die uit 2017, dan zien we dat er maximaal een hypotheek aangegaan kan worden voor het aankoopbedrag van € 200.000,-. Dit houdt in dat de volledige kosten koper a € 12.000 uit eigen middelen moet worden voldaan.

Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek in 2018 verder beperkt naar 49,5% (in 2017 50%).

Dit is alleen van belang als je een inkomen hebt dat valt in de hoogste belastingschijf.

Ook in de nieuwe kabinetsplannen wordt gesproken over het (versneld) beperken van de hypotheekrenteaftrek: vanaf 2020 in korte tijd naar 36,9%.

Zorg dus dat je een goed spaarpotje hebt als je een woning wil kopen. Of maak nog dit jaar gebruik van de ruimere leenregels.

 

De regels over NHG veranderen

Op dit moment is de maximale koopsom om een woning onder de voorwaarden van NHG te kunnen kopen € 245.000,-. Het heeft een aantal voordelen om een hypotheek onder NHG af te sluiten. Te denken valt aan een rentekorting en het overnemen van een restschuld als deze buiten je schuld is ontstaan.

In 2018 wordt de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs van de woningen. Er is nog niet bekend om welk bedrag het gaat. Voor meer informatie kun je kijken op: https://www.nhg.nl/Consument/Wat-is-NHG

 

Verplicht sparen voor Verenigingen van Eigenaren

Lang niet alle VvE’s sparen (voldoende) voor het onderhoud dat plaats moet vinden aan de woningen. Dit levert soms problemen op, omdat eigenaren plotseling veel geld moeten inleggen voor noodzakelijke werkzaamheden. Soms leidt dit tot achterstallig onderhoud omdat de eigenaren niet in staat zijn te betalen voor deze kosten. Vanaf 1-1-2018 komt hier verandering in.

De overheid verplicht VvE’s jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het complex te reserveren voor onderhoud. Op basis van de meerjarenonderhoudsplanning wordt vastgesteld waar dit geld aan wordt besteed.

Het is belangrijk om met elkaar in overleg te gaan en te bespreken waar de prioriteiten liggen op het gebied van onderhoud in de komende jaren en hier voldoende geld voor te reserveren.

Voor meer informatie kun je terecht op:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopwoning/verplichte-minimale-reservering-vereniging-van-eigenaars-vve

 

2 gedachten over “Veranderingen voor kopers in 2018

 1. Het is voor mij duidelijk dat je meer zelf moet bij betalen. Maar hoe zit het met de teruggave van de aankoopkosten via de Belastingdienst. Is dit in 2018 ook verlaagd?

  1. Hallo Anthony,

   Deze teruggave houdt gelijke tred met het percentage van de hypotheekrenteaftrek. Als dat percentage wordt verlaagd (en dat wordt het ieder jaar de komende jaren), dan wordt ook de teruggave van de aankoopkosten beperkt. Dit is op dit moment alleen van belang als je in de hoogste belastingschijf valt.

   Hartelijke groeten,

   Palmyra Lourier,
   KIJK! Onze makelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *