De lente komt eraan. Is jouw tuin er al klaar voor? 4 tips

 Daar is de lente

 

Na de kou van de afgelopen dagen komt hij er echt aan: de lente! Als de laatste sneeuwresten verdwenen zijn wordt het tijd de balans op te maken. Is de tuin een beetje lenteproof? Check je tuin met deze tips!

 

  1. Is de basis op orde?

Als je dit voorjaar en de zomer volop van je tuin wil genieten, is het van belang alle facetten onder de loep te nemen. We starten met de vraag of de basis op orde is.

Onder de basis verstaan we de harde contouren van je tuin. Denk hierbij aan het hekwerk, de terrassen en andere aangelegde structuren (verhoogde bloemperken, verlaagde terrassen, aanlegsteigers). Loop de basis van je tuin eens goed langs. Is er onderhoud nodig?

Maak een kleine schets van je tuin en noteer hierop de bijzonderheden. Misschien heb je een tuinman nodig die de klussen aanpakt. Via www.werkspot.nl kun je diverse vakmannen voor je klus benaderen.

 

  1. Bomen en struiken

De bomen, hagen en struiken in je tuin bepalen, naast de basisstructuur, een groot gedeelte van je tuin. Ze vormen de zachte contouren. Controleer nu je groenblijvende struiken en heggen. Wat is de kwaliteit van de bomen en struiken en is er snoeiwerk noodzakelijk? Misschien wil je een boom vervangen, of is de haag niet meer mooi dicht en aan vervanging toe.

Maak hiervan een aantekening op je schets.

 

  1. Vaste planten en het gazon

Minstens zo belangrijk zijn de vaste planten en het (eventuele) gazon in de tuin. Zij geven structuur aan de tuin.

In februari en maart kan gestart worden met het eerste onderhoud van het gazon. Dit is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij erg koud of nat weer is het beter het gazon nog even te laten rusten. Bepaal in deze maanden wel met een test (verkrijgbaar bij het tuincentrum) de zuurgraad van het gazon. Op basis van de uitslag kan er kalk aan het gazon worden toegevoegd.

Daarnaast is het vaak tijd voor de eerste maaibeurt en het strak afsteken van de graskanten!

Loop ook je vaste planten na: welke moeten er vervangen worden of gesnoeid?

Teken de werkzaamheden aan op je schets.

 

  1. Eenjarige planten en bollen in de volle grond

Als het goed is, heb je in de herfst alle uitgebloeide eenjarige planten verwijderd. Als dat niet zo is, kun je het nu alsnog doen. Je ziet meteen waar je, later in het jaar, nog wel wat opvulling en kleur kunt gebruiken! Op de zaaikalender (https://zaaikalender.com/bloembollen-planten/) kun je precies zien welke bollen je wanneer kunt planten.

Kijk voor inspiratie voor eenjarige planten eens bij de tuinplantenwinkel: http://www.tuinplantenwinkel.nl/eenjarig/.

Heb je meer informatie nodig en wil je ons stappenplan voor het onderhoud van je tuin ontvangen? Mail ons op info@kijkonzemakelaar.nl en wij zenden het je toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *